Dimarts 13 es va celebrar en el marc de les anomenades Jornades ATM la sessió organitzada per l’ATM de l’Àrea de Barcelona amb la col·laboració de Railgrup i
El títol d’aquesta jornada ATM ha estat «l’Accessibilitat en el transport públic: els reptes de l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda al transport públic» i ha servit per mostrar l’estat de la qüestió pel que fa a aquest segment de població del que tothom pot ser partícip en un moment / etapa de la seva vida. Mitjançant 5 ponències s’ha fet un repàs a l’estat de la qüestió. Aquestes estaran penjades al web de l’ATM en els propers dies.
Tot i reconèixer els grans avenços dels darrers temps (xarxa de metro Barcelona, tramvia, autobusos de pis baix, xarxa dels FGC, encara estem lluny d’una integració plena: per una banda les parades d’autobús encara presenten punts febles com obstacles físics – com arbres, papereres o el tòtem de publicitat de la mateixa parada – que limiten o impedeixen disposar d’un itinerari de vianants accessible. En matèria d’intercanviadors, exemples com el de Cornellà deixen sense contingut aquesta paraula al penalitzar amb més temps els desplaçaments a peu i persones amb mobilitat reduïda. A nivell d’autobusos s’hauria d’avançar cap a la plena accessibilitat per totes les portes (sortides i entrades tal i com passa al tramvia) i pel que fa a l’àmbit ferroviari caldria avançar en aquelles línies amb andana baixa (rodalies RENFE o FGC Metro del Baix Llobregat) cap a un material rodant amb pis baix sinó íntegre al 100% si amb una xifra propera a aquest com el material tipus Flirt o Kiss de la casa suïssa Stadler.
Sobre el autor