Crònica del I Congrés Internacional de Camins i Carreteres Locals

Crònica del I Congrés Internacional de Camins i Carreteres Locals

Organitzat i promogut per la Gerència d’Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, els dies 5, 6 i 7 de març, es va portar a terme el I Congrés Internacional de Camins i Carreteres Locals que amb paraules textuals del promotor ha volgut “ser un espai de trobada, sobre unes infraestructures bàsiques que sovint queden relegades en la priorització de les polítiques públiques. S’estima que només a la província de Barcelona la xifra de camins municipals arriba als 30’000 km. Si anem a un pla més micro, a la comarca del Vallès Oriental, el número de kilòmetres de camins és de 2.242 i si obrim el focus, només a França, segons es va indicar l’extensió de camins rurals és d’1 milió de km.

Durant els 3 dies, els i les ponents vinguts de Catalunya, la resta de l’Estat i de França, Itàlia i Anglaterra han aportat els seus punts de vista sobre el paper d’aquestes vies. Així, entre d’altres s’ha parlat de temes com la senyalització; l’inventari (i registre); el manteniment; el pas de camins a carreteres; la manca d’una llei catalana de camins (al contrari del que passa a altres comunitats com Andalusia, Extremadura o les Balears, en procés) / pla territorial sectorial en matèria de camins; la bona administració; l’abandonament dels camins (i l’oblit associat del medi rural) o l’impacte del senderisme i el cicloturisme a països com Alemanya, França o Suïssa.

El geògraf Xavier Campillo va parlar dels camins com objecte territorial de gran abast i com conformen la categoria més extensa de la xarxa viaria territorial, garantia d’accessibilitat, que conformen una xarxa funcional (1er veïnal, 2ón rural i 3a històrica i tradicional), mallada, complexa i diversa, de com representen uns valors històrics, estètics, culturals i simbòlics i com ordenen la mobilitat territorial en un sentit ampli.

El Sr. Julio Ponce, jurista i professor de la Universitat de Barcelona va enfocar la seva intervenció parlant dels camins i els drets de les persones (difícil equilibri que requereix una bona administració), de la vinculació d’aquestes vies de comunicació en la seva triple visió de la sostenibilitat (social, econòmica i ambiental) i la seva relació amb el concepte de smart city portat al medi natural, rural: smart village. Igualment va parlar de la importància de fer valdre i implementar les cartes de servei per part de les administracions locals i de reconèixer els camins com una bona inversió i el dret vinculat d’una bona administració.

El Doctor Gregorio Arena, jurista i president de Labsus (www.labsus.it), el laboratori per la subsidiarietat que va fundar l’any 2005, es va dirigir a l’auditori parlant dels camins com a bé comú, un bé de la humanitat (per exemple el camí -religiós- de Santiago, o el camí –laic- de Roma a Bríndisi, de l’administració compartida d’aquestes infraestructures, de com els ciutadans poden ser aliats de l’administració, persones que s’ocupen dels béns comuns per l’interès general. I és que davant de la complexitat del món en el qual vivim –entropia- és necessari abordar els problemes de manera compartida, sense que això signifiqui que l’administració deixi les seves obligacions. Així, el Sr. Arena veu la necessitat que els ciutadans actius siguin sobirans i com entre els aliats es poden fer pactes –el pacte com a font del dret- que donin vida al bé comú, en un marc de transparència total. Va definir els béns comuns com tangibles (un camí per exemple) o intangibles (com pot ser l’aire que respirem) i com es crea un vincle entre aquest bé i els ciutadans de la comunitat que volen tenir cura d’aquest. El valor afegit de la custòdia compartida és la cohesió social, la solidaritat, la confiança o el capital social.

Ja per acabar, citem aquestes dues frases que va exposar el Sr. Ponce que il·lustrava les dues cares d’una mateixa moneda pel que fa a l’estat d’aquesta infraestructura vital per les comunicacions i desenvolupament de la societat i del territori:.

“Els mals dels camins els paguen els veïns” i “la bona administració dels camins la gaudeixen els veïns” – Julio Ponce

Sobre el autor

Carlos Ortí editor

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.