La problemàtica de les motocicletes en vorera a Barcelona

La problemàtica de les motocicletes en vorera a Barcelona

A la ciutat de Barcelona, les motocicletes s’han convertit en un gran problema per als vianants. La majoria d’aquests vehicles no aparquen a les zones habilitades i estacionen sense complir l’ordenança municipal; una ordenança que data de l’any 1999 i que s’hauria de renovar, atès que el parc de motocicletes ha augmentat considerablement en els darrers anys. De fet, és la segona ciutat europea, per sota de Roma, amb més motocicletes circulant.

L’Ajuntament de Barcelona sempre ha estat molt permissiu amb l’aparcament de motocicletes a les voreres i, fins ara, no ha començat a aplicar la normativa. Segons l’Ordenança de Vehicles i Vianants (Art.40), quan no hi hagi possibilitat d’aparcar en la calçada, i sempre que no hi hagi senyalització específica que ho prohibeixi, es pot aparcar en vorera només en les següents condicions:

  • Si la vorera fa entre 3 i 6 metres d’amplada, es pot aparcar en paral·lel a la vorera (a un mínim de 0,5m del límit de la vorada)i entre els escocells, sense entorpir el pas de sortides de pàrquings, papereres, contenidors, i a un mínim de dos metres dels passos de vianants i les parades d’autobús.
  • Si la vorera fa més de 6 metres es pot aparcar en semi bateria, sempre que hi hagi més de 3 metres lliures de pas.

No es pot aparcar en voreres de menys de 3 metres. Les voreres amb carrers de plataforma única es consideren com una vorera d’un carrer segregat, per tant si no fa més de 3 metres tampoc es pot aparcar.

Però no només no es compleix la normativa d’aparcament, sinó que molts motoristes circulen per la vorera en busca d’aparcament. Aquest comportament incívic suposa un problema per als vianants, que han de sortejar els conductors que haurien de baixar de la moto i apagar-la per poder aparcar a la vorera.

Motocicleta circulant en marxa per la vorera.

Aquest fet es veu agreujat per les persones amb problemes de mobilitat, que han d’enfrontar-se a la falta d’espais a les voreres per caminar, juntament amb el perill que suposa que hi circulin. Si, a més a més, tenim en compte que els bars o restaurants també ocupen la vorera amb taules i cadires, caminar per les voreres es converteix en una carrera d’obstacles; sobre tot per a invidents, persones amb cadires de rodes, gent gran, etc.

Els ciutadans poden fer les seves denúncies a través de la bústia de queixes i suggeriments de la web de l’Ajuntament, si s’opta per la via d’internet. També es pot fer per via telefònica, amb dues opcions: el telèfon del 010 o el Telèfon del Civisme (900 226 226, gratuït). I per la via presencial, poden adreçar-se a les oficines d’atenció ciutadana (OAC).

De totes maneres, el problema podria millorar amb més campanyes de sensibilització dels motoristes, per part de l’Ajuntament. Una possibilitat seria reforçar la plantilla d’agents cívics per recordar als conductors que no compleixin la normativa d’aparcament o circulin per les voreres, quines són les seves obligacions.

Però, evidentment, la necessitat d’implementar la normativa és una necessitat actual i l’Ajuntament de Barcelona ha de vetllar per a que aquesta es compleixi. Respectar l’espai que utilitzen totes les persones per desplaçar-se cada dia i més del 40% per realitzar la totalitat del seu trajecte (segons dades del PMU) és una prioritat. Des de Catalunya Camina demanem l’aplicació de la normativa actual i l’alliberació de les voreres. Aquesta iniciativa en Change.org està recollint signatures per crear uns espais urbans per les persones i no pels vehicles a motor.

Article redactat per Yolanda Rodríguez i revisat per Emeka Okpala.

Sobre el autor

Barcelona Camina administrator

Delegació de Barcelona.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.