SOM ELÈCTRICS! Congrés sobre el vehicle elèctric

SOM ELÈCTRICS! Congrés sobre el vehicle elèctric

Més del mateix?

La 3a edició d’aquest congrés es va portar a terme del 19 al 21 d’abril de 2018 en el marc incomparable del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa.

Durant dos dies, en jornada de matí i tarda diferents ponents vinculats al món de la investigació, la salut, l’automoció, la docència –universitat-, la tecnologia i l’empresa han donat el seu punt de vista sobre l’estat de la qüestió en aquests moment disruptius i de transició.

Inauguració del Congrés

 

La salut, un bé comú a preservar

El Doctor Xavier Basagaña de l’ISG Global

 

El Sr. Agustín Muñoa, director de vehicle elèctric i mobilitat de Renault Iberia

Així, dijous matí, la temàtica va ser al voltant del vector “Salut i societat”  (L’impacte de la contaminació atmosfèrica sobre la salut i la conscienciació social en aquest àmbit); mentre que “Societat i mobilitat” (La nova mobilitat: el carsharing i el motosharing, i el paper de les apps.) va protagonitzar la sessió de la tarda. Divendres matí, les ponències van girar al voltant de la “Tecnologia i empresa” (El canvi de paradigma de les empreses d’automoció degut al nou model de societat.) i per acabar, la tarda va girar al voltant de l’eix “Connectivitat i societat” (La seguretat i la connectivitat del vehicle elèctric i l’impacte en la societat del nou model de societat connectada.).

De forma paral·lela, durant els tres dies hi va haver una exposició de vehicles elèctrics a la Rambla d’Ègara (cotxes, motos i bicicletes) i també una exposició al voltant de l’impacte de la contaminació en la salut i sobre l’evolució del vehicle elèctric.

Sense dubte, aspectes com la salut, els valors, els temps actuals,  canvi climàtic, descarbonització de l’economia (i la mobilitat), l’urbanisme, les prioritats dels joves i altres factors fan que aquests moments de transició i disrupció cap a un suposat món millor?, diferent?, obren interrogants sobre si tenim més “greening”, “green washing”, responsabilitat social corporativa –rentat de cara- o realment res tornarà a ser com abans, inclós també el sector del motor.

 

Menció a part mereix la comunicació corporativa del congrés on el vehicle elèctric sembla ser únicament un vehicle motoritzat de 4 rodes, un cotxe, segurament vinculat al fet que el patrocini del mateix és de dues marques automobilístiques. Potser millor canviar el nom, no?, o de cara a pròximes edicions introduir també una imatge d’una bicicleta, per exemple.

 

Aquí volem remarcar la frase del vocal de l’associació  Promoció del Transport Públic  que fa uns anys va dir allò de “vehicle elèctric si, renaixement del cotxe en versió elèctrica, no” així com la resposta d’aquell consultor britànic que al Congrés Mundial del Caminar celebrat a Barcelona l’any 2008 –Walk 21– responia a la pregunta sobre ¿quin era el futur del cotxe? desprès d’uns segons (eterns) en silenci, la resposta va ser “The future of the car is no car”. Reflexió.

 

El problema del cotxe és independent de la seva font d’energia: ja sigui elèctric, híbrid o no, a l’espai que ocupa s’afegeix la problemàtica que genera el material particulat (PM) procedent de l’abrasió de frens, neumàtics i la calçada. Imatge: https://www.particle-vision.ch/fr/

Sobre el autor

Carlos Ortí editor

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.