#Enlaira’t 2018, per un aire més net

#Enlaira’t 2018, per un aire més net

#Enlaira’t és un projecte d’educació ambiental dirigit a l’alumnat d’ESO de Barcelona capital promogut per la Plataforma per la Qualitat de l’Aire. En aquest Congrés han participat els alumnes de diferents cursos de 8 instituts de la capital catalana acompanyats dels respectius professors que han liderat aquests treballs.

Aquest dijous s’ha portat a terme el Congrés #Enlaira’ t 2018 a l’Auditori el Campus Poble Nou de la Universitat Pompeu Fabra.

El programa ha consistit en un panell de 4 experts (Xavier Querol del CSIC, Jordi Sunyer i Gloria Carrasco de l’ISGlobal i Sílvia Casorrán, tècnica de mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona) on aquests responien a 10 preguntes que han estat formulades per part dels joves d’aquests centres. Una fila 0 amb representants d’entitats diverses que formen part de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire –entre les quals Catalunya Camina- també han pogut intervenir-hi i plantejar alguns interrogants.

 

 

 

Un cop feta la pausa per esmorzar, s’ha passat a una sala annex on prèviament havien estat col·locats els panells i pòsters elaborats pels alumnes i on tots els grups, de manera rotatòria han passat per cada panell on han pogut sentir les explicacions dels portaveus i on s’ha pogut també fer preguntes.

 

Els centres -instituts- participants han estat: Jaume Balmes,  4 Cantons, Pablo Ruiz Picasso, cicles formatius Narcís Monturiol, Joan Brossa, Maria Espinalt, Poeta Maragall i l’escola Joan Pelegrí.

Sens dubte una bona iniciativa que esperem pugui tenir una segona i ampliada edició a altres centres de la primera corona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aquesta acció ha coincidit en el temps amb una acció portada a terme per 18 escoles de la capital catalana que han participat en el projecte xAire, recollint dades de la qualitat de l’aire del seu entorn escolar mitjançant sensors instal·lats al carrer.

L’acció permetrà conèixer la qualitat de l’aire en espais de la ciutat per on passen els escolars, mitjançant uns sensors instal·lats temporalment en punts de la via pública propers a les seves escoles.

Els estudiants de primària de les divuit escoles van instal·lar uns sensors (tubs difusors passius), amb l’ajut de mares, pares i professorat, en una superfície equivalent a 40 × 20 illes de l’Eixample (800 hectàrees), és a dir, en un 10% del conjunt de la ciutat. Els tubs han monitoritzat el diòxid de nitrogen (NO2), un dels contaminants més presents en l’aire de la ciutat i originat principalment pel trànsit de vehicles.

Els sensors han estat en funcionament durant tot un mes, del 16 de febrer al 16 de març, i ara les dades recollides seran analitzades per un equip d’experts de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que posteriorment publicarà un informe sobre l’afectació.

Recentment Nacions Unides ha fet públic un informe  en el qual indica que més del 80% de les persones que viuen en àrees urbanes respiren un aire que supera els límits fixats per l’Organització Mundial de la Salut i que suposen la mort de 7 milions de persones a l’any. Així, el 97% de les ciutats amb més de 100000 habitants de països amb uns nivells d’ingressos baix supera aquest llindar, xifra que arriba al 49% en aquelles vinculades a nacions on els nivells de renda són més alts.

Infants i persones grans són dos dels col·lectius més vulnerables als efectes de la contaminació atmosfèrica. El dret a la salut i a respirar un aire net no ha de ser un privilegi a la ciutat.

Sobre el autor

Carlos Ortí editor

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.