C·31 al pont riu Llobregat. Pas de gegant per la mobilitat activa, d’1m. a 3m. d’amplada

C·31 al pont riu Llobregat. Pas de gegant per la mobilitat activa, d’1m. a 3m. d’amplada

Inversió en salut. Infraestructures també per la promoció dels desplaçaments a peu i en bicicleta: l’ampliació del pas de servei d’un metre d’amplada al tres metres.

Tal com era previst, després d’uns mesos de treballs (gener al juny) ha quedat de manera definitiva obert el pas del pont de la C-31 sobre el riu Llobregat entre els municipis veïns de l’Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat, fent possible el desplaçament i el creuament sigui a peu o en bicicleta en un espai on fins al moment era el trànsit motoritzat qui tenia tots els avantatges -quant a espai- i els modes actius eren els aneguets lleigs.

Encara amb els treballs pendents de finalització, la ciutadania es va empoderar del pas ampliat.

L’obra ha consistit en l’ampliació i condicionament del marge dret del viaducte (sentit El Prat de Llobregat) on s’ha eixamplat el pas existent mantenint l’espai del qual ja gaudia el trànsit motoritzat: 4 carrils més voral per sentit.

4 carrils + voral per direcció pel trànsit motoritzat… i 1 metre de via de servei que s’utilitzava com a via de pas a peu i bicicleta. Raons objectives per fer una actuació.

 

Es pot observar des del costat El Prat de Llobregat l’ampliació del pas per la part inferior del taulell.

Ja al mes de maig 2013 CCOO de Catalunya elaborava un document amb el títol «Problemes d’accessibilitat a les riberes del riu Llobregat des de l’Hospitalet de Llobregat» que recollia la situació de degradació a la qual estava sotmès l’accés a peu i a pedals al pont en qüestió.

El 26 de gener 2016, dues persones representants de Catalunya Camina i de CCOO (l’autor d’aquest article i el Sr. J.M. Jurado) es reunien amb dos representants del Departament de Territori i Sostenibilitat (Sr. Xavier Flores –Director General d’Infraestructures de Mobilitat- i Sr. Santi Ribes –Subdirecció General de Planificació i Tecnologia-) a la seu del mateix departament de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu de la trobada era demanar una millora de l’espai reservat als desplaçaments a peu i en bicicleta (anomenats «modes actius») al pont de la C-31 al seu pas pel riu Llobregat –costat muntanya-, entre els municipis de l’Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat (amb 4 carrils de circulació per sentit més els corresponents vorals) per tal de millorar la connectivitat i l’accessibilitat entre les dues poblacions catalanes.

Sens dubte, la reunió va ser positiva. Es va reconèixer la necessitat de millorar l’esmentat pas, i es va generar l’esperança que en un termini relativament curt s’aprovaria aquesta necessària intervenció.

Efectivament, una nota de premsa del departament, amb data 11 de maig de 2017, detallava l’ampliació de la zona de pas existent (dissenyada teòricament com a espai pels serveis de manteniment, però amb centenars d’usuaris/àries cada dia), passant d’un escàs metre d’amplada fins als tres metres. S’anunciava així un nou pas compartit pels modes actius a peu i en bicicleta al llarg de tot el pont -190 metres- amb un termini d’execució de 6 mesos i un pressupost de 393.981 €.

Marge esquerre del riu, accés al pont per la banda de l’Hospitalet de Llobregat. La presència d’elements diversos -armaris…- ha obligat a fer un petit revolt.

Les obres es van iniciar al llarg del mes de gener 2018 i van finalitzar al juny 2018. A la pràctica van suposar el tall del pas existent i la col·locació d’una senyalització en els dos extrems del pont (i accessos propers) que convidava els usuaris a utilitzar dues alternatives:

– El pas aigües amunt passarel·la camp de futbol Cornellà – El Prat
– El pas aigües avall pont de Mercabarna

Com totes les obres… generen molèsties i incomoditats. Una mica de paciència… i el resultat final serà millor, sense dubte. I de mentre, les alternatives que es van proposar no van ser satisfactòries.

Aquestes alternatives van motivar una queixa formal per part de 6 entitats (BACC, Catalunya Camina, CCOOLa SabogaPAT –Prevenció d’Accidents de Trànsit- i Stop Accidentes) davant el mateix departament de Territori així com el Síndic de Greuges per tal de fer compatibles els treballs amb el pas de vianants i bicicletes, amb limitacions, però sense fer els desviaments anunciats. Al Síndic també li vam demanar una acció per millorar les condicions del vial en el municipi de l’Hospitalet de Llobregat (més amplada de la via així com millores d’estabilitat en un talús).

El talús i la falta d’inversions en manteniment provoca el deteriorament del pas entre la zona urbanitzada de l’Hospitalet de Llobregat i el riu.

 

Traçat amb revolts i estret que impedeix un creuament en condicions dignes de dues (o més) persones caminant i bicicletes, o entre aquests vehicles circulant . Inversions mínimes…

Cap de les alternatives, a la pràctica era una solució real durant el temps d’obres. L’opció de pas aigües avall (pont de Mercabarna), més fantasiosa que no pas útil o pràctica, ja que, per exemple, per un usuari que vulgues passar del marge dret a l’esquerra per desplaçar-se fins a l’Hospital de Bellvitge aquesta era una opció no vàlida doncs es trobava amb la barrera infranquejable de la Ronda Litoral. Per altra banda, el pas aigües amunt (passarel·la camp de futbol Cornellà – El Prat) implicava una desviació important de la ruta habitual que penalitzava amb distància (més de dos km.) i temps i  feia gairebé poc viable els desplaçaments actius.

La solució adoptada pel Govern de la Generalitat, no només va discriminar sinó que també va penalitzar un dret bàsic com és la lliure circulació de persones (el dret a la circulació que recull l’article 19 de la Constitució Espanyola, o el 45, que contempla el gaudi d’un medi ambient adequat pel desenvolupament de la persona). Així valorem que els modes de desplaçament a peu i a pedal no s’han gestionat amb suficient diligència durant el període que han durat les obres per tal de mantenir l’accessibilitat digna de les poblacions que escullen o depenen d’aquests mitjans el que a la pràctica va suposar la transgressió de les normes i posar en perill la vida dels ciutadans que transitaven caminant o en bici un espai en obres.

Davant les alternatives proposades aigües amunt / avall el resultat va ser que la gent busqués alternatives, sovint posant en risc la seva pròpia integritat.

 

I si a la imatge anterior s’observa una línia de cons… tot seguit va ser necessari tallar un carril de circulació

De la mateixa manera vam instar al Síndic de Greuges a què fes que l’equip de govern de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat adeqüés l’accés al pont de la C-31 amb unes millors condicions que l’actual com pot ser l’ampliació de l’amplada del camí allà on existeix espai suficient, així com el manteniment del talús d’un dels dos passos inferiors per evitar el despreniment de pedres que cauen i ocupen el ja de per si reduït pas. En aquest sentit hem rebut resposta positiva respecte al manteniment d’aquest punt abans finals 2018.

Un cop obert el pas amb l’ampliació és notable la millora respecte a la situació prèvia i posa en evidència, l’any 2018, en un entorn de temps disruptius, amb temes molt importants a l’agenda com el canvi climàtic, els reptes energètics, l’envelliment de la població, els estils de vida, l’obesitat, la contaminació i els seus efectes en la salut… que les infraestructures pels desplaçaments interurbans a peu i/o bicicleta es troben en una situació molt precària fins i tot entre municipis limítrofs.

Aigües amunt ens trobem el güal inundable entre Sant Boi de Llobregat i Sant Joan Despí (i Cornellà). Un tractament dels desplaçaments a peu i en bicicleta com a oci … no és això Srs. polítics

 

I tornem a repetir el mateix error entre Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei / Sant Feliu de Llobregat. Inversions inundables.

Ara els habitants de la segona ciutat amb més habitants de Catalunya, l’Hospitalet de Llobregat poden invertir en salut i fer una excursió d’una forma més atractiva sigui a peu o a pedal als espais naturals del delta de Llobregat, Parc Agrari del Baix Llobregat o a la mateixa platja sense haver de pagar per aparcar o utilitzar el transport públic.

Amplada total generosa… tot i que aquesta línia que vol marcar frontera, divisió trobem que fa mal a la vista. És realment necessària?, vianants en fila índia?

En aquest enllaç es pot veure un reportatge de 4 minuts de la televisió local de El Prat de Llobregat.

Ara toca caminar i pedalar per aquest pas més humanitzat.

Inversió en salut per fer més atractiu els desplaçaments a peu i a pedal.

 

Sobre el autor

Carlos Ortí editor

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.