Nou gual inundable al Llobregat pels desplaçaments actius: a peu i en bicicleta

Nou gual inundable al Llobregat pels desplaçaments actius: a peu i en bicicleta

El dia 6 de juliol 2018 s’inaugurava una nova infraestructura que podem classificar de baix cost. En aquesta etapa post-crisi / post-estafa,  amb el fantasma del faraonisme vinculat a l’obra pública -infraestructures- un cop executats aeroports sense avions, autovies sense trànsit, peatges a l’ombra, AVEs sense passatgers, rescatant la banca, les concessionàries de les radials, tramvies interruptus o metros que pagaran els fills dels nostres nets; amb la corrupció que ha arribat fins als semàfors o els vehicles elèctrics (País Vasc, cas Hiriko)… va i resulta que pels modes actius no quedaven gaires recursos i en comptes de fer ponts per poder travessar un riu amb condicions de seguretat els 365 dies de l’any fem un pas inundable, un gual com diuen.

Avui tot és una festa i de tot es fa una festa. Cartell de la inauguració per part del consistori de Sant Vicenç dels Horts

El primer dels guals al Llobregat en aquests primers anys del segle XXI va ser el que es va fer just al costat del pont de la C245 entre Sant Boi de Llobregat i Cornellà de Llobregat amb motiu de les obres de la línia de l’AVE.

Efectivament, el nou vial entrava en servei per facilitar la comunicació dels desplaçaments actius (a peu i en bicicleta) entre els municipis de Sant Vicenç dels Horts (marge dret del riu Llobregat) i els de Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat (marge esquerra) evitant els desplaçaments en condicions gens segures i amables pels ponts pel trànsit motoritzat –aquests si, no inundables- de la carretera N-340 o el viaducte de Sant Vicenç (autovia A-2 i B23).

Marge dret, rampa pel costat Sant Vicenç dels Horts

Grans cartells que es poden trobar a tots dos costats del riu Llobregat.

Imatge des del marge dret del Llobregat de l’estructura de formigó durant les obres. Va ser necessari desviar el riu i actuar dins del medi natural.

La recent ampliació del pont de la C31 entre l’Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat per encabir-hi vianants i ciclistes -3 metres d’amplada- va suposar una inversió de 393.000 EUR. En el cas d’aquesta passera, el pressupost ha estat de 745.364 € (la inversió del pas de Sant Boi va ser de 570.000 EUR) i ha suposat la construcció d’una plataforma de formigó de 4 metres d’amplada i 35 metres de longitud que connecta mitjançant rampes els respectius marges del riu amb els camins que recorren a banda i banda. La plataforma queda lleugerament per damunt de la làmina d’aigua que porta el riu quan no existeixen episodis de pluja intensa o abundant.

Rampes d’accés pel marge esquerra. Cartell que indica el risc d’inundacions.

El camí del riu pel seu marge dret, al seu pas pel municipi de Sant Vicenç dels Horts: punt de desviació i accés al gual.

El gual vist des del marge esquerra. Cohabitació de l’espai amb persones caminant i bicicletes. Educació i respecte sempre al més feble.

Com ja va passar amb el també gual inundable entre Sant Boi de Llobregat i Sant Joan Despí, inaugurat el 15 de desembre 2013 les autoritats mostren el seu encert o fracàs –segons es miri- doncs consideren la mobilitat dolça limitada a fer esport o passejar, però no per desplaçar-se per motius de mobilitat quotidiana com pot ser treballar o estudiar en el municipi veí. És el que motiva la nostra -i d’altres col·lectius promobilitat activa- visió crítica d’aquestes inversions.

Ciutadans caminant pel gual de Sant Boi Llobregat – Sant Joan Despí on es poden observar encara restes de fang -sec- a la plataforma de formigó. Manteniment?

Detall del fang sec. Pels desplaçaments en bicicleta pot provocar una caiguda per la pèrdua de l’equilibri.

Des de Sant Boi (inici rampa a l’Avinguda Maria Girona) fins a la rampa del gual de Sant Vicenç, pel marge esquerre, la distància és de 6,7 km i si es fa el recorregut circular… en total són 16,7 km.

És cert que durant dècades les poblacions veïnes al riu Llobregat han viscut d’esquena a aquest i que la sensibilització i conscienciació envers el medi ambient facilita la recuperació ambiental dels espais fluvials, però senyors i sres. polítics, Alcaldes i Alcaldesses, no es tracta de tenis passos inundables pels desplaçaments tous. Ens imaginem el mateix tracte pels vehicles motoritzats?, veritat que no, doncs alguna cosa falla.

Aquestes imatges del gual de Sant Boi de Llobregat es veuran repetides aigües amunt.

Crescuda del riu… incomunicació a peu i en bicicleta. Fem el mateix amb el vehicle motoritzat?

Hores després d’una crescuda del riu… el panorama del gual complica i fa molt difícil per no dir impossible el pas ja sigui a peu o en bicicleta d’aquesta infraestructura inundable.

Un aspecte també a tenir present és l’acumulació d’elements naturals que arrossegats per les aigües topen amb l’obstacle físic del gual i que queden fins que els serveis de manteniment arriben i fan neteja d’aquests.

El pas de Cornellà – El Prat i la recent ampliació del pont de la C31 són bons exemples d’infraestructures no inundables pels desplaçaments a peu i en bicicleta i que van pel bon camí, bons exemples.

Amb el fons del municipi de Cornellà es pot observar el pas no inundable per als desplaçaments actius per damunt del riu Llobregat

Secció del pont de Cornellà a l’alçada del camp de fútbol del RCD Espanyol de Barcelona. Imatge captada des del costat Sant Boi de Llobregat amb Cornellà de Llobregat i les muntanyes de Collserola de rerefons.

El cas de l’ampliació del pont de la C31 amb un pas compartit de 3 metres per a vianants i bicicletes, un pont pel transport motoritzat i que ha incorporat amb dignitat espai pels desplaçaments actius.

Imatge del costat mar del pont de la C245 sobre el riu Llobregat. Des del setembre 2015 presenta una aturada de les obres d’ampliació i connexió de l’autopista C32 i el cinturó del Litoral. Tot sembla indicar que pel cantó muntanya està previst un pas segregat pels desplaçaments a peu i en bicicleta.

Enllaços relacionats (notes de premsa):

Sobre el autor

Catalunya Camina administrator

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.