Reflexions sobre la proposta de reforma de la Via Laietana

Reflexions sobre la proposta de reforma de la Via Laietana

Recolzem el comunicat del BACC sobre la proposta de reforma de la Via Laietana

Llegeix la nota de premsa (enllaç)

La mesura escollida ha resultat diferent a les diferents propostes treballades durant el procés de participació en el que Catalunya Camina ha estat present. La configuració final de Via Laietana manté un itinerari totalment recte per al vehicle privat, el que afavoreix les altes velocitats de circulació. La priorització del projecte pel transport públic és clara, però al no donar resposta a la distribució urbana de mercaderies, els carrils bus poden quedar obstaculitzats puntualment per la falta de zona de Càrrega i Descàrrega.

Coneixem que ciutats com San Francisco, han tallat totalment el trànsit privat a vies tan vertebradores con la coneguda Market Street. Aquest tipus d’apostes són vitals per omplir de vida espais que es troben degradats per l’ús intensiu del vehicle privat. Afavorir els modes sostenibles i la mobilitat activa ajuda al comerç local.

Market Street a Sant Francisco (SFMTA)

Per altra banda, tal com diu el comunicat, l’ampliació de voreres no pot ser compatible amb nous usos com terrasses o aparcament de motocicletes sobre les mateixes. Per això demanem un gran control del nou espai reformat. També estem preocupats per la indefinició sobre la regulació semafòrica (gestió de trànsit), donat que un projecte pot semblar bo, però sense saber-ne la gestió final, les persones vianants poden veure els seus itineraris (sobretot de creuament) penalitzats.

Compartim la preocupació en matèria de seguretat viària de les companyes i companys del BACC. Els i les ciclistes no són un eina per pacificar una via 30 amb un traçat totalment rectilini. Són usuaris que es volen moure de manera segura i sostenible i per això necessiten uns espais segurs que no depenguin del nivell d’expertesa sobre la bici. Les velocitats de circulació adients s’aconsegueixen amb un disseny urbà conseqüent, pedagogia i, si calen, controls de velocitat. No s’hauria de dissenyar mai posant en risc la integritat física dels usuaris vulnerables. En aquest punt, encara no es troben definits els passos de vianants, que han d’assegurar un creuament segur de Via Laietana.

La nova Via Laietana guanya espai per als vianants, tant necessari i tan reclamant, cosa que aplaudim. Tot i això, ens preocupa que seguim mantenint itineraris preferents i rectilinis pels usuaris del vehicle privat. Itineraris que no només són per a veïns que necessiten o utilitzen el cotxe o la moto, sinó també per persones de fora del barri als que (de nou) els donem preferència. Un trànsit de pas que travessa Ciutat Vella sense parar, sense gaudir dels seus carrers i edificis, sense comprar en les seves botigues. En canvi, ens deixa contaminació, soroll i inseguretat viària.

Si estem en emergència climàtica, hem d’apostar per uns carrers conseqüents. Cada cop veiem més ciutats fent apostes dràstiques, permanents i immediates per lluitar contra l’escalfament global i per això hem d’aprofitar totes les oportunitats. Seguirem treballant per unes ciutats més amables per als vianants.

Sobre el autor

Barcelona Camina administrator

Delegació de Barcelona.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.