SARS-CoV-2 (Covid 19) – 10 exemples de mesures pels vianants en temps de coronavirus

SARS-CoV-2 (Covid 19) – 10 exemples de mesures pels vianants en temps de coronavirus

Les ciutats estan adaptant-se a la nova realitat de la COVID-19. Els confinaments, el teletreball, les mesures de distanciament i els missatges de les autoritats han fet augmentar els desplaçaments de radi curt, destinats sovint a l’aprovisionament, el passeig i l’esport, la trobada social de proximitat i tràmits indispensables diversos.

Tot i així, quan la població ha sortit al carrer, s’han donat una sèrie de circumstàncies derivades del model de ciutat: aglomeracions a les voreres, invasió dels vianants dels carrils de circulació per mantenir la distancia de seguretat o augment de certs tipus d’accidentalitat. Davant aquesta situació, moltes ciutats han plantejat accions per afavorir els vianants. Algunes de les mesures es situen dintre d’una lògica més a curt termini, d’altres en una línia continuista amb les polítiques de mobilitat Algunes són molt discretes i altres molt ambiciones.

Fotografia per Julian Rivera a Unsplash

A continuació, un recull de 10 municipis i territoris que han pres mesures concretes de tot caire a favor dels vianants, amb l’objectiu d’il·lustrar la diversitat d’accions que s’estan duent a terme sense entrar a fer valoracions concretes. No es presenten de manera exhaustiva totes les mesures de cada ciutat: se n’ha triat una d’il·lustrativa.

1. Atenes: 50.000 m2 ­per vianants al centre històric de la ciutat

Dintre d’un pla de renovació de la ciutat ja en marxa abans de la COVID-19, la ciutat d’Atenes ha anunciat la reconversió de 50.000m2 (superfície equivalent a 7 Camp Nous) a espai per vianants, incloent una via de 6,8km per vianants i ciclistes unint els diferents punts rellevants del centre històric i l’amplificació de voreres existents. Atenes també espera que això ajudi a recuperar el turisme i aportar una nova manera de visitar els monuments de la ciutat.

Més informació: https://www.theguardian.com/world/2020/may/18/cleaner-and-greener-covid-19-prompts-worlds-cities-to-free-public-space-of-cars

2. Barcelona: Itineraris segurs per a la ciutadania els caps de setmana

Durant els caps de setmana, els barcelonins poden gaudir de més espai per passejar i realitzar activitats d’oci i esport de manera segura i assegurant el distanciament físic en major mesura. L’ajuntament català ha tancat a dia d’avui 7 grans vies al trànsit des de dissabte a les 9h fins a diumenge a les 21h, guanyant així més de 500.000 m2 per vianants. Tanmateix, també s’han tancat els accessos de vehicles a Montjuïc en el mateix horari.

Més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2020/05/22/barcelona-suma-nous-itineraris-segurs-per-a-la-ciutadania-durant-els-caps-de-setmana/

3. Brusel·les: Centre a 20 km/h

A la ciutat pentagonal, els vianants s’han convertit temporalment en els amos de les vies urbanes. La reconversió de tota la ciutat a zona residencial ha implicat una reducció de la velocitat màxima i la priorització dels vianants a tots els carrers de la ciutat. Aquesta mesura busca millorar la salut dels ciutadans proporcionant-los espais per passejar, fer esport i prendre l’aire evitant aglomeracions.

Més informació: https://www.brusselstimes.com/brussels/107383/coronavirus-city-of-brussels-lowers-speed-limit-to-20-km-h/

4. Buenos Aires: Pla integral de reconversió de més de 100 carrers

La ciutat de Buenos Aires ha llençat un plan ambiciós amb dos objectius: per una banda es pretén permetre el distanciament físic dels vianants i assegurar-ne la distància, i per l’altra estimular el comerç local i afavorir la recuperació econòmica de la ciutat via el comerç local. Destaca el gran abast de la mesura, que ha dut a instal·lar senyals visuals, repintar els carrers, crear un cos específic d’agents de supervisió i marcar les voreres amb senyals per ajudar als vianants a mantenir la distància de seguretat i a circular per aquesta nova disposició.

Més informació: https://www.telam.com.ar/notas/202005/461742-la-ciudad-usara-carriles-de-calles-y-avenidas-como-espacios-peatonales.html

5. EEUU: Moviment “Slow Streets”

“Slow Streets” (en català: Carrers Lents) és un moviment que va començar la ciutat d’Oakland (Califòrnia) i es va anar expandint a altres ciutats del país nord-americà: San Francisco, Los Angeles o Boston són alguns dels altres centres urbans que s’hi han sumat. La idea consisteix en intervencions temporals mitjançant senyals i elements de dissuasió per reduir la velocitat dels automòbils i augmentar la seguretat dels vianants, esportistes i nens que juguen al carrer. Mentre que aquesta mesura pot semblar similar a altres de la llista, se’n distingeixen 2 aspectes: la participació ciutadana en temps real, ja que les ciutats implanten les Slow Streets en poques setmanes després de les consultes ciutadanes, i el caràcter iteratiu de la mesura, on 2-3 Slow Streets es van implementant cada setmana.

6. Manchester: reducció dels temps d’espera a semàfors per vianants

De manera molt operativa, a la ciutat britànica s’han reduït els temps en què els semàfors per vianants estan vermells. L’objectiu d’aquesta mesura és reduir les aglomeracions mentre la gent espera per creuar el carrer.

Més informació: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8356163/Waiting-times-pedestrian-crossings-HALVED-lockdown.html

7. Milà: 35km addicionals per vianants i bicicletes

La que probablement sigui la gran ciutat europea més afectada per la crisi de la COVID-19 és també una de les que ha pres mesures més radicals i ambicioses de la llista: ha anunciat la conversió permanent de 35km de ciutat de vies per cotxes a espais per vianants i ciclistes dintre del seu pla “Strade Aperte” (carrers oberts). Aquesta mesura pretén reduir la contaminació de la ciutat, una de les més contaminades a Europa, i augmentar l’espai destinat a les persones, el moviment i l’activitat comercial.

Més informació: https://www.esmartcity.es/2020/05/14/strade-aperte-plan-milan-promover-movilidad-sostenible-garantizar-distanciamiento-social

8. Nova Zelanda: Fons per la innovació en la seguretat de vianants

El país oceànic desenvolupa la que és probablement la iniciativa més acolorida de la llista. Mitjançant la creació d’un fons específic, l’autoritat del transport dona suport monetari a les ciutats, barris i organitzacions amb idees d’iniciatives d’urbanisme tàctic a favor dels vianants per fer possible la seva implementació. Entre les seves intervencions més destacades està la creació de “punts colorits” a les calçades – on s’utilitza un termoplàstic de colors lluents que s’integra a les calçades per reduir la velocitat dels cotxes. Tot i que aquesta iniciativa existia abans de la COVID-19, arrel de la mateixa s’han facilitat els tràmits de l’aplicació, creant una secció específica de sol·licitud de fons per intervencions de COVID-19, i millorant-ne les condicions.

Més informació: https://www.nzta.govt.nz/roads-and-rail/innovating-streets

9. Sydney: Automatització dels botons de semàfor

La ciutat australiana disposa d’una gran quantitat de semàfors on, per creuar, el vianant ha de prémer un botó per sol·licitar el pas. Per minimitzar el risc d’infecció per contacte amb la superfície del botó, la ciutat ha automatitzat aquests sistema, i ara el canvi es fa a intervals regulars. Mentre que aquesta mesura és extremadament operativa, podria impulsar un replantejament de la mentalitat demanat per la societat australiana, passant del “el carrer és del cotxe i el vianant ha de demanar permís per creuar” al “el carrer és de tots”.

Més informació: https://www.governmentnews.com.au/sydney-traffic-lights-automated-to-combat-covid-19/

10. Tel Aviv: Creació de 11 noves zones per a vianants a àrees comercials

La ciutat de Tel Aviv, en una intervenció similar a altres ja comentades, ha anunciat el tancament de 11 carrers per convertir-los en peatonals de manera indefinida, accelerant un pla que ja existia abans de la crisi sanitària. El objectiu de la ciutat és doble: per una banda, millorar la seguretat viària i, per l’altra, estimular el comerç local i ajudar a la recuperació econòmica de la ciutat, ja que aquestes intervencions s’han prioritzat en zones de locals comercials.

Més informació: https://www.rustourismnews.com/2020/05/19/tel-aviv-to-add-11-pedestrian-streets/

Sobre el autor

Clàudia Álvarez editor

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.