La PTP, ECOM i Catalunya Camina exigeixen a ADIF i RENFE Rodalies recuperar els creuaments practicables entre andanes a nivell de vies.

La PTP, ECOM i Catalunya Camina exigeixen a ADIF i RENFE Rodalies recuperar els creuaments practicables entre andanes a nivell de vies.

Un cartell prohibeix el pas de qualsevol persona no autoritzada per sobre les vies a l’estació de Molins de Rei, andana trens direcció Barcelona. Al fons, costat Martorell i en 2on. pla es pot observar el pas Strail que comunica l’andana dels trens direcció Barcelona amb la dels convois direcció Sant Vicenç de Calders i parades intermitges// Viu Molins de Rei

L’Associació per la Promoció del Transport Públic, la Federació ECOM de persones amb discapacitat física i orgànica, i l’entitat de vianants Catalunya camina, exigeixen a ADIF i RENFE Rodalies recuperar els creuaments practicables entre andanes a nivell de vies, tancats de manera unilateral a diferents estacions com Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i Mollet.

  • Davant l’anunci unilateral de RENFE, les entitats s’han posat en contacte amb la operadora de transport ferroviari i amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat donat que és un servei sobre el que té competències el Govern català.
  • Les entitats defensen una solució que garanteixi que sempre hi hagi a totes les estacions un pas accessible secundari a través de les vies, encara que l’estació compti amb ascensors. Consideren que en cas d’emergència o avaria, és imprescindible per poder continuar fent ús del servei de transport de manera provisional o poder sortir de l’estació amb autonomia sense haver de trucar als serveis d’emergències.
  • Així mateix, les entitats proposen també que durant tot el procés d’obres a les estacions, aquests pasos també es continuin mantenint per tal de no afectar tan negativament l’accessibilitat d’aquest servei de transport quotidià.

Sant Feliu de Llobregat, 12 de març de 2021.- RENFE ha decidit, sense diàleg previ amb les entitats referents en l’àmbit de la mobilitat sostenible i de l’àmbit de la discapacitat física, ni amb els ajuntaments de les poblacions afectades, inhabilitar els passos de cautxú que connectaven les andanes a diferents estacions, entre elles les de la R4 i R1 de Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat.

Segons les entitats signants, el pretext d’aquesta inhabilitació dels passos de cautxú és una lectura parcial de diferents articles del Real Decreto 929/2020, de 27 de octubre, sobre seguridad operacional e interoperabilidad ferroviarias, on no s’han tingut en compte els drets i les realitats quotidianes de les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda ni els de moltes altres persones usuàries del servei ferroviari. Així com, en el cas concret de les estacions de Molins i Sant Feliu que encara no són accessibles, un article específic d’aquest Decret (el 58.2) on es diu:

“Cuando existan cruces alternativos a distinto nivel que sean accesibles a personas con discapacidad o movilidad reducida, se eliminarán aquellos cruces entre andenes que no sean necesarios. Cuando sea imprescindible mantenerlos, deberán ser compatibles con la seguridad de los usuarios y de la circulación de los trenes”.

En aquest sentit, les entitats alerten de que l’aplicació errònea d’aquest Decret podria fer que s’inhabilitessin tots els passos de cautxú d’estacions que actualment no compten amb cap itinerari ni accessible ni practicable (és a dir, que no siguin escales) per creuar les vies, i que per tant es veuria greument afectada la possibilitat de que moltes persones que avui dia estan fent servir aquest transport el continuïn fent servir.

Actualment, tot i la inexistència encara d’ascensors entre andanes que garanteixi un pas veritablement accessible i segur (com exigeixen les normatives d’accessibilitat tant a nivell estatal com català), la substitució de les antigues travesses de fusta per passos de cautxú als extrems de les vies (amb un sistema anomenat Strail), facilitava que les persones que no poden pujar i baixar escales puguessin travessar per aquests punts i fessin ús d’aquest servei de transport. Ara, aquesta possibilitat quedarà totalment anulada.

Front això, les entitats defensen a més a més que aquests passos a nivell de via s’han de mantenir d’una manera o una altra durant els diferents processos d’obres que afecten les estacions: en aquest cas, Molins precisament per millorar l’accessibilitat de l’estació, i Sant Feliu per una de les primeres fases de les obres del soterrament. Aquestes afectacions durarien mesos, fins i tot anys, en els que les persones amb dificultats de mobilitat, amb cotxets d’infants, gent gran … veurien greument malmès el seu dret a poder fer ús del servei de transport de rodalies, ja que l’alternativa, les escales, seria inviable per elles.

Així mateix, les entitats demanen que aquests pasos es mantinguin encara que l’estació compti amb ascensors perquè consideren que en cas d’emergència o avaria, són imprescindibles per poder continuar fent ús del servei de transport de manera provisional o poder sortir de l’estació amb autonomia sense haver de trucar als serveis d’emergències.

En el cas concret de les estacions de Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat, les entitats denuncien que el tancament de manera unilateral dels passos suposa un greuge per als usuaris i usuàries de Rodalies (que en dies feiners mouen prop de 25.000 persones, afectant especialment el dret a la mobilitat de les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda a qui s’obligarà a fer transbordaments i canvis de tren irracionals (saltant fins i tot de tram de zones tarifàries), foragitant-les a la pràctica del transport públic ferroviari.

Per tot l’exposat, les entitats consideren que les decisions de RENFE estan basades en una errònia interpretació del Reial Decret 9292/2020 que indica clarament en el seu article 58.2 que no es podrà suprimir cap encreuament existent sense que existeixi una alternativa realment accessible per a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda. I per aquestes raons exigim la immediata posta en funcionament dels creuaments entre vies a les estacions de Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei, tancats unilateralment per RENFE.

I davant del proper inici de les obres de soterrament i de la nova estació a Sant Feliu de Llobregat, així com de la remodelació d’andanes i de l’estació a Molins de Rei, exigim també que es compleixi la normativa i es garanteixi la major accessibilitat del servei de transport mentre es realitzin les obres corresponents, mitjançant la implementació de totes les solucions que siguin necessàries per garantir la seguretat i el dret a la mobilitat de totes les persones, tal com indica el mateix RD. 929/2020.

Enllaç al document de Consideracions respecte a la supressió dels creuamentsentre andanesper l’accés peatonal de persones amb discapacitato mobilitat reduïda enles estacions de Sant Feliu de Llobregat i Molinsde Rei.

Sobre el autor

Carlos Ortí editor

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.